Σακχαρώδης Διαβήτης
- +Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;
-
Είναι μια πάθηση στην οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη («σάκχαρο»). Φυσιολογικά, η γλυκόζη είτε «εισάγεται» στον οργανισμό μας από τις τροφές είτε παράγεται από το σώμα κυρίως στο ήπαρ (το συκώτι μας), το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, την αποθήκευση και την απελευθέρωση της γλυκόζης. Η γλυκόζη ταξιδεύει στον οργανισμό διαμέσου του αίματος και εισέρχεται στα διάφορα όργανα με τη βοήθεια μιας ουσίας που ονομάζεται ινσουλίνη. Ως εκ τούτου, η ινσουλίνη λειτουργεί σαν κλειδί για να ανοίξει τις πόρτες των κυττάρων στη γλυκόζη, διευκολύνοντας την είσοδό της.
- +Υπάρχει μόνο ένας τύπος διαβήτη;
-
Όχι: Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι σχεδόν μηδενικά. Ο τύπος αυτός παρουσιάζεται συνήθως σε παιδική, εφηβική ή νεανική ηλικία.
Αντίθετα, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η ινσουλίνη υπάρχει και μάλιστα τα επίπεδά της αρχικά είναι αυξημένα. Ωστόσο, οι ιστοί απαιτούν περισσότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται φυσιολογικά για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα (σαν να χρειάζονται περισσότερα κλειδιά για να ανοίξουν την πόρτα τους - κατάσταση που ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη»). Έτσι, το πάγκρεας, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να καλύψει αυτή την απαίτηση των ιστών για επιπλέον ινσουλίνη. Αφού η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα, παραμένει στο αίμα. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συνδυάζεται συνήθως με αυξημένο βάρος/παχυσαρκία και εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία. - +Πόσο συχνός είναι ο κάθε τύπος;
-
Η πιθανότητα κάθε παιδιού που γεννιέται να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 είναι μικρότερη του 1%. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός: Υπολογίζεται πως περίπου ένας στους δέκα ενήλικες στην Ευρώπη ζουν με διαβήτη τύπου 2.
Με μέτρηση του σακχάρου αίματος. Μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν:
• Το σάκχαρο νηστείας να ξεπερνά το όριο 126 mg/dL σε μετρήσεις τουλάχιστον δύο ημερών. Σάκχαρο νηστείας
σημαίνει πρωινή μέτρηση πριν φάμε ή πιούμε ο,τιδήποτε εκτός από νερό (συνήθως για 8 ώρες).
• Μια τυχαία μέτρηση να είναι πάνω από το όριο των 200 mg/dL, ενώ συνυπάρχουν συμπτώματα ύποπτα για διαβήτη.
Γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξάρτητα με το πότε έχει φάει κανείς.
• Η τιμή του σακχάρου στην ειδική δοκιμασία ανοχής γλυκόζης να ξεπερνά το όριο των 200 mg/dL στις 2 ώρες. Στη
δοκιμασία αυτή, που λέγεται και «καμπύλη σακχάρου», δίνεται συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης από το στόμα και
γίνεται μέτρηση γλυκόζης στο αίμα 2 ώρες μετά. Αυτό το τεστ γίνεται πολύ συχνά στις εγκύους.
Επειδή η μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα αντανακλά το επίπεδο του σακχάρου μόνο τη στιγμή της μέτρησης, ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της καλής μακροχρόνιας ρύθμισης γίνεται μέσω της «γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης», που φανερώνει –σαν ένα είδος μέσου όρου- το πόσο καλή είναι η ρύθμιση το τελευταίο τρίμηνο.
